Kakšen vpliv ima zdrava hrana na zdravje srca?
Posted on June 12, 2018 | By Andrej
Večino časa se ne zavedamo, kako dragoceno je naše telo. Tega se zavemo šele, ko nastopijo zdravstvene težave, ki so vse pogosteje povezane z debelostjo in srčno žilnimi boleznimi. Veliko bolezni si pridelamo sami, zaradi neustrezne prehrane, premalo gibanja, kajenja in preveč alkohola. Da preprečimo nastanek srčno žilno bolezni, lahko največ naredimo s pravilnim prehranjevanjem. Zdrava hrana za zdravo srce, vsebuje veliko živil, ki jih prištevamo med sredozemsko prehrano.
Kakšne značilnosti ima zdrava hrana za zdravo srce?
Zdrava hrana, ki varuje srce, vsebuje malo nasičenih maščob in veliko enkrat nasičenih maščob, predvsem veliko hladno stiskanega olivnega olja. Pomembno je tudi ravnovesje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3.
Sinonim za zdravo hrano, je postala sredozemska prehrana, ki vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, neoluščena žita in stročnice. Če se želimo zdravo prehranjevati, moramo uživati zmerne količine pustega mesa, rib, mlečnih izdelkov in jajc.
Kakšen je pomen antioksidantov pri zdravem prehranjevanju?
Sveže sadje in zelenjava sta vsekakor zdrava hrana, ki mora biti redno na našem jedilniku. V sadju in zelenjavi je veliko antioksidantov, ki pomagajo ohranjati naše zdravje in nas varujejo pred napadi prostih radikalov. Škodljivo delovanje prostih radikalov, lahko poškoduje celice in tkiva.
Pri normalni proizvodnji energije, naš organizem tvori tudi proste radikale, kar lahko okrepijo še razne kemikalije, cigaretni dim ali sončno sevanje.
Napadi prostih radikalov lahko povzročijo oksidacijo LDL holesterola, ki postane še bolj strupen in se začne nabirati na stene arterij.
Najpomembnejši antioksidanti so vitamin E in C, betakaroteni, selen in cink. Poleg teh vitaminov imajo močne antioksidantne lastnosti in varovalno vlogo tudi druge snovi, ki niso hranila.
Takšna snov so polifenoli, organski sulfidi in antocianini. Polifenole najdemo v vinu, čaju ali olivnem olju, medtem ko so sulfidi v česnu. Antocianine najdemo v sadju in zelenjavi in so odgovorni za njihove čudovite barve. (1)
Polifenoli so nevitaminski antioksdianti, ki jih je veliko v mediteranski prehrani. Ta prehrana vsebuje pretežen delež sadja in zelenjave. V sredozemskem podnebju, rastline vsebujejo več polifenolnih učinkovin.
Olive, grozdje in temno zeleni listi zelenjave, so zaradi velike izpostavljenosti soncu polni varovalnih antioksidantov. (2)