Tinktura iz pegastega badlja in artičoke
Posted on November 30, 2016 | By Andrej
Baldrijan
V kamnitih predelih Sredozemlja je pegasti badelj znan tudi kot Marijin osat, saj naj bi njegove bele žile predstavljale kapljice Marijinega mleka, ki so kanile na rastlino, ko je dojila Jezusa. Čeprav spodbuja tvorbo mleka, je pegasti badelj bolj poznan kot zelišče za zaščito jeter. Uporabni deli pri pegastem badlju so semena, listi in cvetne glavice, glavne učinkovine pa so flavolignani, silimarin, grenčine in poliacetileni. Pegasti badelj uporabljamo v obliki tinkture, kot kapsule pegastega badlja, kot kapljice pegastega badlja, kot poparek in kot prevretek.
Artičoka
Artičoka se v zdravstvene namene uporablja kot zdravilo za jetra, saj jih ščiti pred toksini in okužbami, ter izboljša njihovo delovanje. Pri artičoki uporabljamo cvetne glavice, liste in korenine v obliki soka, poparka in kot kapsule artičoke za razstrupljanje. Artičoka je priljubljena tudi v prehrani, redno uživanje srčik artičoke lahko koristi pri nadzorovanju sladkorne bolezni tipa 2.
Tinktura iz pegastega badlja, regrata in artičoke
Toksično okolje v katerem živi marsikdo med nami, zelo obremenjuje jetra, zato je njihovo zdravje še toliko pomembnejše. Ta tinktura grenkih zelišč spodbuja jetra, da hitreje predelajo toksične ostanke in hkrati ugodno vpliva na prebavila nasploh. Tinktura tudi izboljša krvni obtok in nam pomaga, da smo bolj sproščeni in manj razdražljivi.
Sestavine:
- 20 gramov pegastega badlja
- 20 gramov korenine navadnega regrata
- 20 gramov korenine navadnega repinca
- 20 jagod kitajske šisandre
- 10 gramov artičokinih listov
- 10 gramov korenine rumenega svišča
- 400 ml kakovostne vodke
Priprava:
Vsa zelišča na drobno narežemo in jih damo v steklen kozarec s pokrovom. Prilijemo vodko in tesno zapremo, kozarec nekajkrat pretresemo, da se vse sestavine dobro premešajo med seboj.
Dobro zaprt kozarec za tri tedne postavimo na temno mesto in ga vmes vsak dan pretresemo.
Po treh tednih vsebino kozarca precedimo skozi tanko tkanino in prelijmo v pol litrski kozarec ali temno steklenico. Dobro zapremo in označimo kakšne sestavine smo uporabili in napišemo datum priprave.
Tinkturo začnemo jemati po nekaj kapljic na dan, postopoma odmerek zvečamo na dve žlički dva do trikrat na dan. Tinkturo ves čas hranimo na hladnem in jo porabimo v šestih mesecih.
Viri:
Louise Green, Zdravilne rastline in recepti za zdravila
Aloj Ihan, Imunski sistem in odpornost
Ključne besede: tinktura pegasti badelj artičoka